По-рано тази година Amazon хвърли бомбата, че Джеф Безос ще се оттегли от поста изпълнителен директор, но до момента търговският гигант не изглежда да изпитва каквито и да било сътресения от предстоящата рокада. На всички е ясно, че Amazon е една от малкото компании, които спечелиха много от пандемията благодарение на скока в онлайн покупките. Колко точно е „много“, ни показва актуалният доклад за финансовите резултати на Amazon. От него личи, че Amazon е отчел повече печалби през последните 12 месеца, отколкото за последните три години.

От април 2020 г. до 31 март 2021 г. Amazon има печалби от 26.9 милиарда долара, докато между 2017 и 2019 г. печалбите на компанията са 24.7 милиарда долара. Продажбите са се увеличили с 44 процента през първото тримесечие на годината, с което Amazon отбелязва 78-о поредно тримесечие на двуцифрен растеж и най-високия процент растеж от 10 години насам.

Голямата част от това идва заради огромния скок в е-търговията през последните 12 месеца. Amazon отчита и над 200 милиона плащащи абонати на Prime, както и 32 процента растеж на приходите в облачната си дивизия Amazon Web Services.

В същото време обаче компанията търпи много критики за това, че не се отнася подобаващо със своите служители и налага много тежки квоти за производство и противоречива трудова етика.    

В отговор Amazon обяви, че ще увеличи с три долара на час ставката на работниците в складовете си.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Америка може би е открита от хората 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега

 

Тагове: