Федералната комисия по комуникации на САЩ обяви официално, че Huawei и ZTE са заплаха за националната сигурност на страната в нарочно изказване. Според комисар Брендън Кар и двете компании са свързани с „комунистически Китай“ и възнамеряват да използват промишлен шпионаж в големи размери.

Решението на регулатора означава, че Huawei и ZTE не могат да имат бизнес отношения с американски компании с цел покупка, поддръжка, подобрение и модификации на продукти или услуги. Комисията припомня, че това решение се налага, за да бъдат защитени комуникационните мрежи на САЩ от китайската заплаха. Регулаторът се зарича, че мерките няма да спрат дотук и той ще продължи да взима мерки, които обезпечават комуникационните мрежи на САЩ от действията на злонамерени играчи.

Цялото изказване е с цветист политически език, докато технологичните постижения на двете компании за изтикани на заден план. Компаниите в САЩ все още ще могат да търгуват с Huawei и ZTE в специфични области, но няма да имат никакви финансови стимули да го правят, което допълнително ще разшири пропастта между китайските телекомуникационни гиганти и техните американски партньори.       

Снимка: Wikipedia

Виж още: Huawei: Hикой закон не може да ни принуди да хакнем вашата мрежа
 

 

Тагове: