Олимпийският и Параолимпийският комитет на Съединените щати съветват спортистите да заменят личните си телефони за „глупави“ модели преди Зимните олимпийски игри в Китай следващия месец, според доклад на Wall Street Journal.

Съобщава се, че съветът е бил даден два пъти миналата година, за да предупреди спортистите за възможността за цифрово наблюдение, докато са в Китай. „Всяко устройство, комуникация, транзакция и онлайн дейност могат да бъдат наблюдавани“, се посочва в бюлетина. „Вашите устройства също могат да бъдат компрометирани със злонамерен софтуер, което може да повлияе негативно на бъдещата употреба.“ Както отбелязва WSJ, Великобритания, Канада и Холандия също са предупредили спортистите да не внасят личната си електроника в страната.

Опасенията на комисията не са безпочвени. През 2019 г. Китай беше хванат тайно да инсталира шпионски софтуер на телефоните на туристите, влезли от района на Синдзян. Тази силно наблюдавана зона е населена от уйгури - предимно мюсюлманско етническо малцинство, което Китай подлага на затвор и изтезания. В допълнение изследователската група Citizen Lab установи, че китайското приложение My2022 Olympic, което всички присъстващи трябва да инсталират, е пълно с дупки в сигурността, които могат да доведат до нарушаване на поверителността, нежелано наблюдение и хакване.

Когато Пекин проведе Летните олимпийски игри през 2008 г., Министерството на вътрешната сигурност на САЩ издаде подобен съвет за всички, които се отправят към Китай, предупреждавайки, че носенето на всякакви устройства потенциално ги излага на „неоторизиран достъп и кражба на данни от престъпни или чуждестранни правителствени елементи“. Този път обаче нещата са малко по-различни, тъй като Китай забрани всички чуждестранни зрители поради опасения относно COVID-19. Спортистите вероятно ще разчитат на мобилните си устройства, за да поддържат връзка с приятелите и семейството си, което може да бъде по-сложно при предплатен телефон, който идва с ограничения за мобилни данни, текстови съобщения и обаждания.

Но дори и олимпийските спортисти да искат да използват своите временни телефони, за да сърфират в интернет, те пак може да не получат неограничен достъп. По време на Олимпийските игри през 2008 г. Китай обеща да предложи на зрители, журналисти и спортисти неограничен достъп до мрежата, тъй като „Великата защитна стена“ на Китай в момента блокира редица популярни уебсайтове в страната, като Google, YouTube, Twitter, Facebook, Netflix и др. Китай обаче изглежда не изпълни обещанието си. Журналистите съобщиха, че тогава не са имали достъп до определени уебсайтове, включително BBC China, редица вестници в Хонконг, както и сайта на организацията за човешки права Amnesty International.

Китай отново заяви, че ще даде на спортисти и журналисти нецензуриран достъп до интернет, но не е ясно дали страната ще блокира определени сайтове.

Снимка: Pikrepo

Виж ощеРусия с драконовски мерки срещу добива и използването на криптовалути