Войната на Китай срещу криптовалутата скоро може да се разпростре и до по-широка забрана за добив на ценния актив. Агенция Reuters съобщава, че страната е добавила криптодобива към проект за „отрицателен списък“, който ограничава или категорично забранява инвестициите в дадена индустрия, независимо дали произходът им е местен или чуждестранен.

Потенциалните инвеститори ще трябва да получат одобрение от властите и това е малко вероятно предвид силната критика и антикрипто политиката, които идват от страна на Китай. Bitcoin.com отбелязва, че Комисията за развитие и реформи на Китай иска публичен коментар на списъка до 14 октомври. Съмнително е, че публичното участие ще може да промени подхода към криптодобива. Китай счита, че транзакциите с криптоактиви са незаконни във всички форми, като твърди, че цифровата валута е предизвикала ръст на прането на пари и други финансови престъпления. Страната обаче тества собствената си криптовалута и някои подозират, че Пекин просто иска по-стабилен актив, който може директно да контролира.

Този ход може допълнително да направи криптовалутата непрактична в Китай. След мерките, взети от Китай през септември, цената на биткойна се е повишила с над 30 процента. Съответно в глобален мащаб тези забрани може да са дали на криптовалутите втори шанс да запазят стойността си в момент, когато котировките така или иначе са били пред спад. Може би сега актуалният въпрос е дали официалната китайска валута ще предизвика изкривяване на пазара по някакъв начин в дългосрочен план.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Оригиналният Apple Watch вече е пенсионер