Френската армия тества успешно лазерно оръжие, насочено срещу зловредни дронове и властите се надяват, че защитната система ще бъде готова навреме за световната купа по ръгби във Франция през 2023 г. и Летните олимпийски игри в Париж година по-късно.

Лазерът създаден от Compagnie Industrielle des Lasers, може да засича и идентифицира дронове на разстояние до 3 км и да ги сваля от небето на дистанция от километри. Успешният тест идва в същия ден, когато френският парламент излезе с доклад, предупреждаващ, че страната не е достатъчно добре подготвена, за да се справи с атака от военни дронове по домашни цели.

Антидрон системата е първата по рода си в Европа, като само САЩ и Израел са единствените други две държави, които работят по подобна технология. Според анализатори едно от основните качества на системата е нейният изкуствен интелект, който повишава точността на идентифициране на вида дрон и анализира потенциала му като активна заплаха.

Освен че ще засили военния капацитет на страната, антидрон оръжието ще позволи на Франция да гарантира безопасността на хиляди хора на едно място по време на двете предстоящи спортни събития.

Успоредно с това оръжие Париж разработва оръжие с магнитни вълни, което да отблъсква ята от дронове.

Снимка: DroneDJ

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs робот