Учен от университета "Вандербилт" твърди, че в сървърите на Google постъпват 10 пъти повече данни от неактивни телефони с Android, отколкото взима Apple и iPhone-и в покой.

В тезата си проф. Дъглас Шмид твърди, че Android смартфони, работещи с браузъра Chrome на фонов режим, изпращат локационни данни на Google около 340 пъти в едно денонощие или 14 пъти на час. Това е с 50 пъти повече, отколкото един iPhone в покой през неговия браузър Safari дава данни на Google. Мобилният браузър на Apple не изпраща токова много данни на Google освен ако някой не използва активно iPhone. Android устройствата изпращат 4.4МВ данни на сървърите на Google, което е шест пъти повече от обема на данните, които iPhone изпраща на сървърите на Google за същото време.

Притеснителна част от анализа е твърдението, че "значителна част" от събирането на данни от Google става когато потребителят не работи директно с устройството. Това е стряскащо, защото над 2 милиарда души по цял свят използват ежедневно Android устройства. Освен това, Google има способността да събира анонимни данни с данни, събрани от Android устройства, и така да създава точни потребителски профили.

Докладът на проф. Шмид е интересен поглед върху това как Google събира данни, за да разкрие потребителските интереси, включително и такива дребни подробности като това дали в даден момент ходите, тичате или се возите в градски транспорт.