Google отново е под критика за това, че работи с китайското правителство, за да създаде цензурирана версия на търсачката си. Оказва се, че всъщност интернет гигантът не трябва да прави много, за да може технологията му да бъде използвана за същата тази цел.

Нов уеб браузър, наречен Redcore, идва от Китай с гръмкото твърдение, че е "разбил американския монопол" - с изключение на това, че сега изпълнителният директор признава, че в крайна сметка го е изградил, използвайки технологията зад Chrome на американската компания.

Не е изненада, че Redcore привлича толкова много внимание. Неговата заявена цел е да защити корпоративните си клиенти при използване на облачни услуги чрез криптиране и други подобни. Като се има предвид, че такива клиенти включват китайското правителство, вероятно можете да направите извода какво може да означава това. Едноименната компания зад Redcore стана толкова популярна, че вече се похвали с набирането на 36 милиона долара за финансиране съвсем наскоро.

Успехът ѝ обаче е иронично изграден върху самия монопол, за който Redcore твърди, че е разбит. Това твърдение беше оспорено най-напред, когато потребителите изпратиха доказателства, показващи, че компанията всъщност е използвала софтуера на Google Chrome, за да изгради своя популярен браузър. Досетливите потребители естествено разкритикуваха компанията за това, че взима технология от Google.

South China Morning Post съобщава, че основателят и главен изпълнителен директор Чен Бенфенг по-късно е признал, че Redcore наистина е построен върху Chrome.

"Да започнем от нулата, за да разработим браузър, за да се конкурираме с Chrome, щеше отнеме години", добавя той. В същото време той обяснява, че това не прави иновацията на Redcore по-малко значима, точно както Google построи Android върху Linux.

Redcore най-вероятно използва браузъра Chromium с отворен код, на който се основава собствената версия на Chrome. Това означава, че те не правят нищо незаконно, тъй като много алтернативни браузъри използват същия изходен код. Но този инцидент поражда въпроси за истинската степен на китайската технологична мощ, която идва във време, когато Пекин е в търговска война с Вашингтон.

Оцени:
Рейтинг: 5
Тагове:
Най-четени
Всички

Стивън Кинг заби кинжал в сърцето на критиците на Game of Thrones

326 | 17.05.2019
Още от Tech

Intel, Broadcom и Qualcomm също спират доставките за Huawei

110 | Преди 5 ч.