От 2020 г., когато си закупят телефон с Android, потребителите в Европа ще видят нов начален екран. Той ще им позволи да им изберат търсачка и браузъра по подразбиране за своята мобилна слушалка. Разбира се, бидейки комерсиален гигант, Google е намерил начин да превърне това ограничение във възможност за печелене на пари.  

След продължително разследване през 2018 година ЕK глоби Google 4.3 милиарда евро за антимонополни нарушения, свързани с операционната система Android. ЕК установи, че като заставя мобилните оператори да инсталират Chrome като браузър по подразбиране, а Google като търсачка по подразбиране, компанията създава монопол. 

Като част от решенията по това дело освен глобата Google се съгласи да пита Android потребителите в Европа кой браузър и търсачка искат да използват. Компанията твърди, че така ще даде своя принос за избора и конкурентността на Стария континент. И тук идва тънкият момент – освен Google ще има още три опции за търсачка и за да видят името си там, другите компании ще наддават. Вариантите могат да бъдат различни за всяка държава според това, кой колко иска да плати. Google ще приема оферти до 13 септември и ще обяви пълния списък на потенциалните алтернативи за всяка държава на 21 октомври. Самият екран с изборите ще дебютира в началото на 2020 г.

Така хитрата компания успява да маскира избора на потребителите като нов начин за изкопчване на пари от по-малките търсачки.

Виж още: Новият таблет на Samsung е най-впечатляващия досега

 

Тагове: