Приложенията за Android, които трябва да работят във фонов режим, като проследяват съня ви, далеч не са съвършени. Наред с други неща те страдат от непоследователни и ненадеждни фонови ограничения на приложенията в различни версии на Android, които могат да попречат на работата им на много фундаментално ниво. Това не решава този проблем, но днес Google пуска специфичен API точно за тези приложения, като им позволява да изтеглят данни за продължителността на съня направо от самата система.

Приложният програмен интерфейс (API) е вграден в съществуващия пакет за разпознаване на дейности, който (ако го разрешите) може автоматично да следи нещата, които правите, въз основа на сензорите на устройството. Ето как неща като Google Fit могат да определят дали карате велосипед, ходите пеша или шофирате, когато става въпрос за проследяване на физическата активност. Google вече използва Sleep API за режима за лягане на Google Clock.

И така, какво означава тази промяна за вас - не е ли API някакво техническо нещо, за което като краен потребител не е нужно да се притеснявате? Е, това всъщност може да има измеримо въздействие с някои предимства, но зависи от това, как е работил любимият ви инструмент за проследяване на съня преди.

Преди това тези приложения за проследяване на съня трябваше да изпълняват свои собствени алгоритми за откриване, наблюдавайки сензорите на устройства със своите модели на поведение, за да се опитат да преценят кога спите. Това означава, че те работят непрекъснато във фонов режим. Както казахме по-рано, някои производители на смартфони настройват самия Android по начин, който направо нарушава това поведение, а Google вече каза, че всъщност няма да направи нищо, за да поправи това. Но този API означава, че вече няма да им се налага; всичко е просто вградено.

Това също означава, че приложенията за проследяване на съня могат да хабят по-малко живота на батерията ви занапред. Това може да бъде по-просто и по-ефективно - но отново новият API се обръща само към един от потенциалните показатели, които трябва да бъдат проследени, така че разликата ще бъде малка.

Остава да видим как новият Sleep API на Google всъщност ще се представи на практика. Много от тези приложения за проследяване на съня смятат, че методите им на откриване са нещо като търговска тайна, често рекламирана полза, която тяхното приложение има пред нечие друго. Все пак сме оптимисти, че API на Google трябва да предоставя висококачествени данни на разработчиците, което може да окаже измеримо въздействие.

Снимка: Android Police

Виж още: Без огледала за обратно виждане за автоматизираните возила без водач

 

Тагове: