Миналата седмица оживеният московски квартал Фили се превърна в място на задръстване, различно от всички подобни инциденти преди. The Verge съобщава, че хакери са използвали руското приложение за повикване на такси Yandex, за да наредят на десетки шофьори да осигурят покритие на Кутузовски проспект: една от главните пътни артерии на града. Действието доведе до спиране на движението по част от вече задръстената улица за около 40 минути, докато Yandex работеше за справяне със ситуацията.

„Сутринта на 1 септември Yandex Taxi се натъкна на опит от нападатели да прекъснат услугата — няколко десетки шофьори получиха групови поръчки до московския квартал Фили“, каза говорител на Yandex пред сайта. В отделно изявление, споделено с руската държавна информационна агенция ТАСС, Yandex каза, че е преработил своя алгоритъм за маршрутизиране след атаката, за да предотврати подобни инциденти да се случват в бъдеще. Събитието е един от първите известни случаи на хакери, използващи приложение за повикване на превози, за да създадат задръстване.

Няколко акаунта в Twitter, които твърдят, че са свързани с Anonymous, казват, че хактивисткият колектив стои зад инцидента. В петък един анонимен акаунт каза, че групата е работила с ИТ армията на Украйна, която е доброволческа организация, създадена в началото на войната, за да извърши атаката.

Anonymous по-рано поеха отговорност за кибератака, която свали множество руски правителствени уебсайтове, включително тези, принадлежащи на Кремъл и Министерството на отбраната. „Изправени пред тази поредица от атаки, които Украйна понася от руския диктатор Владимир Путин, не можехме да не подкрепим украинския народ“, каза групата тогава.

Снимка: Unsplash

Виж още: Руски генерал хвали бойните качества на дроновете Mavic на DJI