Американо-китайската търговска война продължава да оказва влияние върху големите корпорации. От дълги години Apple разчита почти изцяло на производство и сглобяване в Китай за своите продукти и сега страда особено от скорошните тарифи за китайския износ.

Според информация от Nikkei, Apple вече разговаря с новите доставчици и е в ранен етап на „фундаментално преструктуриране“ на своята верига за доставки. Изглежда, гигантът вече е поискал да премести до 30 процента от производството извън Китай и очаква от своите партньори да разбере колко ще струва такъв ход.

Твърди се, че Apple ще продължи с плана си за частично напускане на Китай дори ако Вашингтон и Пекин разрешат проблемите си. Въпреки че интересът на Apple към диверсификация на производството е предизвикан от скорошната търговска война, компанията отдавна го е идентифицирала като дългосрочна заплаха за нейното производство.

„Ниска раждаемост, повишени разходи по труда и опасност от прекалено разчитане на една държава – тези враждебни фактори няма да изчезнат скоро. Със или без тарифите Apple трябва да следва главната тенденция за диверсификация, за да бъде по-гъвкава“, е цитиран да казва високопоставен служител.

Промяната на производствения център в такъв мащаб става бавно и може да минат до три години, преди Apple да види някакви дивиденти. Компанията обаче вече е отправила запитване към iPhone производителите Foxconn, Pegatron и Wistron, както и към Quanta, Compal и Inventec (производители на iPad, MacBook и AirPods) за цената на промяната. Евентуални нови кандидати за производствената дейност са Бразилия и Индия.

Виж още: Измерихме за вас: това са размерите на двойката флагмани Google Pixel 4

 

Тагове: