Въпреки истерията около 5G Qualcomm не бърза да навлезе в тази ниша и дори следващият чипсет Snapdragon 865, който ще захранва първите флагмани на 2020 г., се очаква да бъде в две версии – със и без 5G връзка.

От тази колеблива стратегия се очаква да се възползва Samsung и гигантът вече ускорява разработката на първите чипове с истинска 5G функционалност в рамките на своята серия Exynos.

Според запознати с плановете на южнокорейския гигант Samsung планира да пусне първия мобилен 5G SoC преди края на тази година, което ще засили напрежението върху конкуренти като Qualcomm и MediaTek. Причината, поради която повечето флагмани тази година имат Pro или 5G версия, е, че сегашните 5G модеми не са част от SoC чипа, който е сърцето на телефона. Тези допълнителни компоненти, макар и много малки, все още се нуждаят от допълнително пространство, охлаждане и изолация, поради което въпросните модели обикновено са по-тумбести, по-тежки, с по-големи батерии и на по-висока цена.  

Такива например са Galaxy S10 5G, OnePlus Pro 6G и дори LG V50. Всички те са по-тежки и с цени до 30 процента по-високи от базовите модели. Основната причина за това е липсата на наистина интегриран 5G чип.

Samsung планира да промени това вероятно подготвяйки мистериозен флагман за премиера по-късно тази година. Това няма да бъде вече известният Galaxy Note 10, а нещо уникално и подобно на гъвкавия Galaxy Fold, ако слуховете са верни.  

Виж още: Китай размаха пръст на онези, които прилагат американските санкции

  

Тагове: