Apple получи нов патент за това, как да спре функционирането на камерата на своя смартфон дори когато потребителят не желае това.

Патентът бе присъден на компанията от Американското патентно ведомство и се отнася до технология, която може да предотврати правенето на снимки или видеозаписи с iPhone. Идеята е, че ако потребител се намира на определено обществено място, където не е желателно да се правят записи - като на концерт или в кино или театър например, - фото функцията на телефона ще бъде блокирана.

Патентът описва поставянето на инфрачервен предавател на места, където снимките са забранени. Той излъчва инфрачервени сигнали с кодирани команди за блокиране на камерата. Телефонът ги приема, разкодира и спира снимащата функция.

"Ако опитате да снимате или записвате, ще видите черен екран със съобщението, че тази функция временно не е разрешена", се казва в описанието на патента. Както обикновено наличието на такъв патент не означава автоматично, че ще го видим на практика, така че засега още е рано да се притеснявате за подобен тип ограничение.

Виж още: Galaxy Note 7 ще има два варианта с два процесора: Snapdragon 821 и Exynos 8893

Тагове: