Когато Apple пусна предварителната версия на iOS 10 на годишната си конференция за разработчици миналата седмица, компанията изненада изследователите по сигурността с това, че тя е оставила ядрото на операционната си система некриптирано.

"Кешът за ядрото не съдържа никаква информация на потребителя, затова ние сме в състояние да оптимизираме работата на операционната система, без да правим компромис със сигурността", заяви говорител на Apple за TechCrunch.

Apple пазеше вътрешната изработка на ядрото чрез криптиране в предишните версии на iOS, оставяйки разработчици и изследователите на тъмно. Ядрото управлява сигурността и ограничава начините приложенията в един iPhone или iPad да получават достъп до хардуера на устройството, което го прави изключително важна част от операционната система.

Въпреки че криптирането често се смята за синоним на сигурност, липсата на криптиране в този случай не означава, че устройства с iOS 10 са по-малко сигурни. Това просто означава, че изследователите и разработчиците могат да се месят в кода на ядрото за първи път, а така всички недостатъци по сигурността ще излизат наяве по-бързо. Ако се разкриват недостатъците, те ще могат бързо да бъдат закърпени.

Отварянето на кода на ядрото за проверка може да отслаби „пазара за пропуски в сигурността“, като в случая с ФБР и искането за „отключване“ на iPhone-а на стрелеца от Сан Бернардино. Ако недостатъците се разкриват бързо, това може да означава по-бързи поправки за клиенти на Apple.

 

Източник: TechCrunch

 

Прочетете и това: iPhone 7 ще предлага повече памет на същите цени

Тагове: