Apple изглежда ще разреши на потребителите да задават външни приложения по подразбиране за браузъра и имейла на мобилните си устройства. Към момента Safari и Mail на Apple се използват задължително. Новината идва в момент, в който Apple търпи нова критика за начина, по който функционира Арр Store, и че гигантът дава преференции на своите приложения и услуги.

Освен това по същата логика Apple обмисля да разреши външни музикални услуги като Spotify на своята умна колонка HomePod. Към момента тя работи само с Apple Musiс.

Сегашните правила на Apple разрешават алтернативни браузъри в Арр Store, но те трябва да са базирани на енджина WebKit. Освен това потребителите не могат да кажат на iOS, че предпочитат друг браузър вместо Safari; всички линкове, върху които чукнете, ще се отворят автоматично с него.      

Припомняме, че през 2019 г. Spotify подаде жалба срещу Apple пред Европейската комисия за това, че не получава достъп до умната колонка на американците.

Ако приемем, че Apple ще направи тези промени, можем да очакваме официалния им анонс през юни като част от iOS 14, но според Bloomberg компанията все още не е взела окончателно решение.

Виж още: Гъвкавият Galaxy Z Flip под светлината на прожекторите (ВИДЕО)

Тагове: