Боговете - или поне финансовите божества - сигурно са полудели - за пръв път от 2011 г. насам Apple обяви спад в годишните си приходи. От 233.7 милиарда долара за финансовата 2015 г. сега компанията отчита 217 милиарда долара, което е спад със 7.7 процента.

Той до голяма степен се дължи на по-слабото търсене на iPhone модели, където също има понижение с 5 процента, коментира The Verge. Шефове на компанията нееднократно са заявявали, че се стремят към намаляване на зависимостта от продажбите на смартфони, но за добро или лошо, финансовото представяне на Apple продължава да зависи най-много именно от това.

На какво се дължи спадът?

Анализаторите считат, че познатият дизайн на iPhone 7, който компанията вече изповядва трета година, е една от причините за очаквано по-слабите продажби, които ще се отразят на следващата фискална година. Другата пък е свързана с очакванията, че догодина ще видим кардинално различен модел, който да отбележи 10-ата годишнина на iPhone.

Така за момента Apple за пръв път започва да разчита на увеличаване печалбата от различни видове услуги, сред които и Apple Music, а не на водещите си продукти.

Виж още: Слух: Apple ще направи iMessage достъпно за Android

Тагове: