USB-C портът на iPhone 15 и ‌iPhone 15‌ Pro и придружаващите го кабели за зареждане ще разполагат с чип за удостоверяване, подобен на Lightning порта, потенциално ограничаващ тяхната функционалност с неодобрени от Apple аксесоари, предполага слух, споделен в Weibo.

Слухът заявява, че Apple е разработила свой собствен вариант на USB-C за тазгодишната гама ‌iPhone 15‌ и идва от потребител, който твърди, че е експерт по интегрални схеми с 25 години опит в работата с процесорите Pentium на Intel.

Интерфейсите на интегрирана схема (IC) са полупроводникови чипове, използвани за управление на споделянето на информация между устройства. От въвеждането им през 2012 г., сертифицираните от първа страна и MFi Lightning портове и конектори съдържат малък IC, който потвърждава автентичността на частите, включени във връзката. Несертифицираните от MFi кабели за зареждане на трети страни например не разполагат с този чип, което често води до предупреждения „Този аксесоар не се поддържа“ на свързани устройства на Apple.

Чипът за удостоверяване позволява на Apple да насърчава клиентите да купуват оригинални периферни устройства за iPhone и да получават комисиона за MFi-сертифицирани аксесоари, но също така позволява на Apple да се справи с фалшивите и потенциално опасни аксесоари.

Последният слух изглежда предполага, че Apple е разработила подобна персонализирана IC за USB-C портовете на ‌iPhone 15‌ и ‌iPhone 15‌ Pro и вероятно неговите кабели за зареждане. Както и гамата ‌iPhone 15‌, новата IC очевидно е предназначена за нови MFi-сертифицирани периферни устройства.

Струва си да се отбележи, че интерфейсът USB-C, използван в момента от Apple в iPad от 10-о поколение, iPad mini, iPad Air и iPad Pro, не съдържа IC чип за удостоверяване, което означава, че това ще бъде нещо ново за портове от този вид, които предлага фирмата.

Не е ясно дали това допълнение може да има някакви сериозни последици за функционалността на новите устройства, но е възможно Apple да ограничи функции като бързо зареждане и високоскоростен трансфер на данни до Apple и MFi-сертифицирани кабели.

Според анализатора на тема Apple Минг-Чи Куо USB-C портът на ‌iPhone 15‌ и ‌iPhone 15‌ Plus ще остане ограничен до скорости на USB 2.0 – същото като Lightning. Само моделите ‌iPhone 15‌ Pro и ‌iPhone 15‌ Pro Max очевидно ще получат по-бързи скорости на зареждане. В резултат на това единствената основна разлика между Lightning и USB-C на стандартните модели ‌iPhone 15‌ може да бъде просто физическата форма на конектора.

Докладът е особено правдоподобен, тъй като това на практика би отразявало разделението между началното ниво ‌iPad‌ и ‌iPad Pro‌. Докато и двата модела ‌iPad‌ разполагат с USB-C порт, ‌iPad‌ от 10-о поколение е ограничен до USB 2.0 скорости до 480 Mbps, докато ‌iPad Pro‌ предлага пълноценни скорости на Thunderbolt до 40 Gbps.

Снимка: Unsplash

Виж още: Телефоните с Harmony OS атакуват световните пазари от 2022 г.

 

Тагове: