Все още тайният проект на Apple за самоуправляващ се автомобил с кодово име Titan напредва към реалния свят с тест на затворена писта, според доклад от The New York Times. Apple смени фокуса на разработка на своя проект, ориентирайки се около създаването на софтуер за самоуправляващи се превозни средства вместо създаването на цяла автономна кола.

Смяната на фокуса към софтуер е била породена от пенсионирането на Боб Мансфийлд, който беше дълги години в екипа на Apple и участваше в проекта Titan. Напускането на Мансфийлд е довело до редица съкращения на работните места, съобщава The New York Times.

Докато Tesla Motors на Илон Мъск произвежда електрически автомобили и софтуер за самостоятелно шофиране, традиционните производители на автомобили като Ford и GM са стартирали разработки на свои собствени версии. Компанията Ride също налива ресурси в автономен софтуер, привличайки талантливи инженери в отдел роботика на Carnegie Mellon с пилотна програма в град Питсбърг.

Бъдещето на автономните превозни средства изглежда интересно и обещаващо, щом толкова сериозни компании разработват софтуери за тях. Apple е компанията с най-голям паричен ресурс в света и тя със сигурност влага много средства, за да представи един наистина добър продукт. Ако автомобилният софтуер на Apple е толкова успешен като другите продукти на компанията, тогава компанията я очакват много добри дни.

 

Прочетете и това: Двойната камера ще остане ексклузивна за iPhone Plus и през 2017 г.