Един милиард просто вече не е нито достатъчно, нито готино. Но знаете ли кое е готино? Един трилион. Apple записа исторически успех като стана първата американска компания с пазарна капитализация над 1 трилион долара. Освен това в момента тя е и единствената компания в света, която има толкова голяма стойност.

Акциите на технологичната компания поскъпнаха с 2.8 процента до 207.05 долара в четвъртък, с което ръстът от вторник насам става около 9 процента. Същият ден компанията представи резултатите за тримесечието до края на юни, които надминаха очакванията.

Така приходите на гиганта вече надминават брутния вътрешен продукт на страни като Португалия и Нова Зеландия.

С това гигантът завърши впечатляващ обрат от нишов и донякъде пренебрегван производител към нарицателно за успех в света на потребителската електроника. През 2006 г., годината преди представянето на iPhone, Apple генерираше по-малко от 20 милиарда долара продажби и нетна печалба от едва 2 милиарда долара. През 2007 г. представя и първия iPhone. Устройството е посрещнато с надсмешка от големите имена в бранша. Никой от тях не вижда смисъл в устройство без бутони или клавиатура. iPhone обаче става хит и днес е основната причина Apple да достигне митичната граница от 1 трилион долара.

През 2011 г. Тим Кук поема ръководството на Apple от Джобс, който се оттегля заради заболяване. Кук е лично избран от Джобс, като в продължение на години е неговата дясна ръка в компанията.

Акциите на Apple са се повишили с повече от 50 000 процента, откакто за първи път са регистрирани през 1980 г. Иначе първата компания, която надхвърля 1 трилион долара пазарна капитализация, е PetroChina. Това се случва за малък период от време през далечната 2007 година.

Тагове: