През второто тримесечие на 2018г. Samsung си остана на върха по доставки на смартфони към своите дистрибутори. Apple обаче не смогна да задържи традиционното си второ място и го отстъпи на може би най-жадния за успех играч на пазара - гиганта Huawei. По данни на агенциите IDC, Canalys и Strategy Analytics Huawei е превзела втората позиция с 54 милиона доставени смартфона срещу 41.3 милиона от Apple. Първата позиция на Samsung е гарантирана от доставените 73 милиона устройства.

За Apple изпадането от челната двойка не е нещо ново, но се случва изключително рядко - за пръв път от второто тримесечие на 2010 г. насам. Това кара настоящия успех на Huawei да изглежда наистина внушителен. С достигането на 15.8% глобален пазарен дял компанията отбелязва нов рекорд, а скокът в доставките спрямо миналата година е цели 41%.

Но въпреки силния интерес към нашумелите флагмани P20 и 20 Pro основната заслуга за постижението е на евтините смартфони Honor. Според Canalys те представляват 2/3 от 16-милионното увеличение на доставките на Huawei за изминалото тримесечие, като близо 4 милиона от тях са били изнесени отвъд китайския пазар.

В България, по данни на Huawei, през първото полугодие на 2018 компанията е продала 20% повече устройства на територията на страната в сравнение със същия период на миналата година. Още по-впечатляващи са резултатите на компанията в премиум сегмента, където Huawei бележи 59% ръст на продажбите в най-високия клас спрямо първото полугодие на 2017 г.

Макар и днес да празнува заслужена победа, с предстоящата премиера на новите iPhone-и наесен, Huawei ще трябва доста сериозно да се постарае, за да удържи второто място от Apple през идното тримесечие. Според слуховете хората на Тим Кук готвят цели три модела за септември, което най-вероятно ще им върне почетното място и със сигурност ще изправи конкуренцията пред огромно предизвикателство. Huawei от своя страна ще направи всичко възможно да ни впечатли с предстоящия Mate 20 Pro. Смартфон пазарът отново става интересен и битката на големите може само да ни радва. Това е добра новина за потребителите.

Тагове: