Миналия месец Apple забрани приложенията, свързани с добива на криптовалута от App Store. Актуализираните указания на Apple пречат на потребителите на iPhone да правят изчисленията, за да спечелят виртуални валути, освен ако не са изпълнени с помощта на облака. Днес дойде редът на Google. Гигантът често актуализира правилата си за разработчици, свързани с включването на приложения за Android за Google Play Store, и сега на дневен ред са приложенията за криптовалута.

Дългият списък с функции, които автоматично ще водят до това дадено приложение да е забранено от Google Play Store, включва всичко, свързано с процеса на добив на криптовалута. Въпреки това, ще се разрешава на приложенията да управляват отдалечено такова действие. "Копаенето" на криптовалута включва решаване на сложни математически формули, които да помогнат за потвърждаването на сделката в блокчейна.

Google заявява, че незабавно ще премахне всяко приложение, което "предлага сексуално съдържание на непълнолетните" или е предназначено за децата, но включва съдържание за пълнолетни. Приложенията с изображения, показващи сексуалната злоупотреба с деца, ще бъдат докладвани на служители на правоохранителните органи, а на тези програмисти и дистрибутори, свързани с приложението, ще им бъдат изтрити профилите в Google.

Приложения, които популяризират омразата, насилието, самонараняване, дискриминация, основана на различни фактори като сексуална ориентация или пол, също остават зад борда. Това включва и приложения от терористични организации. Google Play няма да позволи да се показват списъци с приложения, които се занимават с измамни финансови инструменти или тези, които се занимават с двоични опции или финансови игри от типа "всичко или нищо". Изображението в долната част на тази статия показва два примера за реклами, които са прикрити като системни известия. Приложенията, съдържащи този тип съдържание, не са разрешени в Google Play.

Други приложения, които са забранени, са тези, които се занимават със сексуално поведение, като например предполагаеми секс пози, популяризиране на секс играчки, насърчаване на ескортните услуги или всички платени секс услуги. Приложения, които се възползват от природни бедствия, смърт или други трагедии, не се допускат в Google Play.

Както може да се очаква, ще бъдат забранени приложения, занимаващи се с незаконни дейности, като продажбата, отглеждането и производството на незаконни наркотици (включително насърчаване използването на лекарства, отпускани без рецепта). Накрая, приложенията, които събират данни за потребителя, без да разкриват такова използване предварително, също не се допускат.