Според Марк Гърман от Bloomberg работата на Apple по внедряване на 6G клетъчна свързаност в устройствата ѝ изглежда се ускорява. В последното издание на своя бюлетин Power On той обясни, че Apple все повече обръща взор към 6G въпреки широко разпространените съобщения за трудности при разработването на собствен 5G модем.

През 2021 г. се появиха първите специфични обяви за работа в Apple, в които се споменаваше 6G. Сега на уебсайта на компанията се материализира още една позиция за работа за софтуерен архитект, който да "координира проектирането и моделирането на референтна архитектура за 6G". Гурман казва, че обявата е част от нарастващия стремеж на компанията да наема инженери за разработване на 6G клетъчни технологии.

В края на 2020 г. Apple се присъедини към Next G Alliance - индустриална група, създадена от Алианса за решения в телекомуникационната индустрия (ATIS), която има за цел да "развие лидерството на Северна Америка в областта на мобилните технологии в 6G и след това през следващото десетилетие, като същевременно се основава на дългосрочната еволюция на 5G".

Някои анализатори твърдят, че технологията може да позволи скорости, надвишаващи 100 пъти тези на 5G, но степента на подобрената ѝ производителност в реалния свят тепърва предстои да се види. Очаква се 6G да се появи в потребителските устройства едва около 2030 г.

Снимка: Unsplash

Виж още: Луноходът на SpaceX ще покори Луната през 2026 г.

Тагове: