След като компанията бе подложена на критика, че през 2023 г. ще доставя MacBook за 1599 долара само с 8 GB RAM, вицепрезидент на Apple отговори, че това "вероятно е аналогично на 16 GB при други системи". Тези "други системи" са персоналните компютри.

За тези, които не са в крак с последните анонси на Apple, 14-инчовият MacBook M3 Pro беше показан миналата седмица с начална цена от 1599 долара за базовия модел с 8 GB RAM, като вариантите с 16 GB и 24 GB се предлагат съответно за допълнителни 200 - 400 долара. Тази новина беше посрещната с известно недоволство сред феновете на Apple, тъй като MacBook с обозначението Pro обикновено се счита за лаптоп за създатели на съдържание и умели потребители. 8 GB RAM изглеждат повече от недостатъчни за тези случаи на употреба, а Apple вече получи доста негативни отзиви, че не е увеличила спецификациите по подразбиране.

Вицепрезидентът на Apple по световния продуктов маркетинг Боб Борчърс наскоро даде интервю на Лин ИлИй, китайски инженер по машинно обучение и създател на съдържание, който директно го попита за тази критика, а отговорът му беше донякъде изненадващ. Той каза:

"Сравняването на нашата памет с паметта на други системи всъщност не е равностойно поради факта, че ние използваме паметта толкова ефективно, използваме компресия на паметта и имаме унифицирана архитектура на паметта. Всъщност 8 GB в MacBook Pro M3 вероятно са аналогични на 16 GB в други системи. Ние просто сме в състояние да ги използваме много по-ефективно."

Макар да е вярно, че новите MacBook използват унифицирана архитектура на паметта, която е малко по-ефективна при определени употреби, трудно е да се повярва, че разликата е значима до такава степен, че допълнителните 8 или 16 GB RAM са ненужни. Освен това таксуването на цели 200 долара за жалките допълнителни 8 GB изглежда в най-добрия случай недобронамерено към потребителите, особено като се има предвид, че всеки, който купува MacBook с прозвището Pro, ще очаква отлична производителност при създаване на съдържание дори от базовия модел.

Макар че Apple е подложена на много критики във връзка с високите цени на функции, които други компании смятат за стандартни, този последен ход получи необичаен отзвук дори от заклетите фенове на Mac. Интересно е да се види дали това ще подтикне компанията да направи някакви промени в стандартните спецификации или ценовата структура, или просто ще игнорира тази най-нова критика.

Снимка: Unsplash

Виж още: Каква операционна система се използва в Космоса?

 

Тагове: