В последно време Apple страда то това, че разчита прекалено на други производители за модемите в своите телефони. За да сложи край на тази зависимост, гигантът вече е започнал програма за разработката на собствени модеми под ръководството на Джони Сруджи, вицепрезидент по хардуерните технологии.

Сруджи е част от компанията, считано от 2008 година, когато е водещ дизайнер на чипове. Именно той стои зад създаването на популярната А-серия чипсети, а по-късно и собствения чип, използван в AirPods. Любопитно е, че Apple ще базира развойната дейност по модема си именно в Сан Диего, където е централата на досегашния доставчик Qualcomm.

Не очаквайте обаче да видите модем на Apple в iPhone от 2019 г. или дори 2020 г., защото разработката отнема години и стотици милиони долари – особено когато модемът ще трябва да поддържа не само познатата 4G технология, но и новите 5G стандарти.  

Усилието обаче си заслужава, защото в дългосрочен план ще спести доста финикийски знаци на Apple. Qualcomm таксува по 30 долара на модем и отделно иска 7.50 долара лицензионна такса. Освен това интеграцията на модема в чипсета е по-ефективна, както показват моделите на Snapdragon, Exynos and Kirin.

14 технологии от научната фантастика, които вече съществуват

---

Във Facebook Messenger най-сетне може да изтриете онова неудобно съобщение

Тагове: