Само преди два месец Apple направи голям пробив с представянето на 64-битов SoC в iPhone 5s, който след това беше инсталиран и в iPad Air и iPad Mini Retina. Малко след това, за да не останат по-назад, от Samsung обявиха, че работят върху 64-битов Exynos. Сега ARM потвърди, че този чип ще бъде факт (може би ще го видим още в следвашия Galaxy S?). Информацията е от The Korea Herald, които цитират главен мениджър на ARM. По неговите думи се е състояла среща между ARM и Samsung, на която е обсъдена стратегията и възможността новите устройства от висок клас да бъдат оборудвани именно със 64-битов процесор (отново – Galaxy S5?).

 

Слуховете за 64-битово Samsung устройство се носят от доста време. Само преди около месец излезе новина, според която Galaxy S5 ще използва именно такъв процесор, което е много вероятно, тъй като корейският хардуерен гигант не би искал да остане по-назад от Apple. Ако видим такъв чип в следващия Galaxy, несъмнено ще видим такъв и в следващия Note.

 

Интересна е новината, че освен за 64-битов чип, ARM обмисля разработването на 128-битов CPU. Информацията идва от KoreaTimes. Според тях можем да очакваме тази технология в следващите две години. Тук идва и логичния въпрос за приложението на тази технология, но трябва да отбележим, че много неща могат да се променят през следващите години. Едно е сигурно – производителите ще трябва да наблегнат сериозно и върху развитие на батериите...особено когато се правят планове за толкова мощен хардуер.

 

Корекция: По всичко личи, че сме избързали с новината. Според коментар на официалната страница на ARM, към който ни насочи наш читател, информацията за 128-битовия процесор е отхвърлена като "неистина". В коментара пише още, че 64-битовите процесори са напълно достатъчни за поддръжка на всички функции на съвременните телефони и в момента от ARM нямат планове да развиват 128-битови. 

 

Разбрахте ли, че през януари ще разберем кога можем да очакваме следващия Samsung Galaxy S?

Тагове: