Еквадорското правителство е изправено пред виртуален апокалипсис заради решението си да позволи ареста на Джулиан Асанж. Заместник-министърът на информацията и комуникационното технологии на страната Патрисио Реал обяви, че правителствените сайтове в Еквадор са станали жертва на 40 милиона кибератаки в дните след предаването на Асанж. Най-масови са т.нар. DDoS атаките, поразили няколко големи цели, включително офиса на президента Ленин Морено, данъчната служба и централната банка.    

Както е типично за такива атаки, те не произлизат от едно-единствено място. Според властите атаките идват най-вече от САЩ, Великобритания, Австрия, Бразилия, Франция, Германия, Холандия, Румъния и дори Еквадор. Засега няма информация за успешни опити за кражба или заличаване на данни.

Еквадор беше най-близкият съюзник на Асанж по време на бившия президент Рафаел Кореа, който даде убежище на основателя на WikiLeaks в посолството в Лондон и отказа исканията на британските власти да го арестуват. Нещата обаче се промениха, когато Морено дойде на власт. Той обяви Асанж за „наследен проблем“ и посолството постепенно оряза негови привилегии като интернет достъпа. Опасността от изгонване беше надвиснала почти година преди Еквадор да разреши ареста. В този смисъл кибератаките не са изненадващи – поддръжниците на Асанж от години се подготвяха за тази вероятност.