Атаките срещу 5G клетки вече не са грозен феномен само във Великобритания. През последните дни палежи и саботажи срещу няколко 5G клетки са извършени на четири места в Холандия. Предполага се, че инцидентите са подхранени от анти-5G паниката, като на едно от местата е оставен графит срещу новата безжична технология.

Според властите протести срещу 5G в Ниската земя е имало, откакто бяха обявени плановете за първите инсталации през 2019 г., но за пръв път имаме такава разрушителна реакция. Властите многократно предупредиха, че тези атаки могат да нарушат комуникациите, включително и за спешни нужди, и полицията работи в тясна връзка с мобилните оператори.

Не е ясно дали атаките са вдъхновени от твърденията, свързващи 5G и епидемията от коронавирус, или се базират на общи притеснения за новия безжичен стандарт. Така или иначе обаче според учените няма категорични доказателства за вредните ефекти на 5G. Високочестотният сигнал се блокира лесно и не може да проникне под кожата на човек, а клетъчните мрежи работят с минимална консумация на енергия, която е под лимита за безопасност за радиационно облъчване. С други думи зад 5G психозата стоят повече нелогични страхове, отколкото факти. За съжаление растящият брой инциденти подсказва, че те няма да спрат в близко бъдеще.

Виж още: Светият престол иска AI да помага на бедните и слабите

 

Тагове: