Властите във Ватикана призовават за по-строги етични стандарти за развитието на изкуствен интелект, като технологичните гиганти IBM и Microsoft са първите компании, подписали новата инициатива.

„Римският призив за етика на интелектуалната собственост“ определя шест основни принципа: прозрачност, приобщаване, отговорност, безпристрастност, надеждност, сигурност и поверителност. Тези принципи казват, че технологията трябва да „защитава хората“, особено „слабите и неравностойните“. Те също така призовават политиците по целия свят да създадат нови форми на регулиране на „модерните технологии, които имат по-висок риск от засягане правата на човека“, което включва разпознаване на лица.

„AI е невероятно обещаваща технология, която може да ни помогне да направим света по-интелигентен, по-здрав и по-проспериращ“, заяви вицепрезидентът на IBM Джон Кели III след подписването на инициативата. „Но само ако тя е оформена от началото около човешките интереси и ценности.“

Ватиканът иска да гарантира, че компаниите не използват AI като средство за събиране на данни без съгласието на физически лица и след това да използват тези данни с търговска или политическа изгода. В един неотдавнашен пример стана ясно, че хиляди федерални правителствени агенции и частни компании използват софтуер, собственост на компанията за разпознаване на лица Clearview AI, която събира данни за лицето без знанието на хората. Базата данни на компанията, която съдържа повече от 3 милиарда изображения, изтеглени от различни онлайн сайтове, се използва от органите на реда, за да улови лица, които представляват интерес.

Властите във Ватикана се надяват да увеличат броя на подписалите тяхната инициатива за етична интеграция през следващите месеци. Те също така се надяват да си сътрудничат с университети по целия свят за насърчаване на повече научни изследвания на етичните насоки за AI.

Виж още: 5 гейминг продукта, с които ще удвоиш фраговете си