Днес от Tesla Motors обявиха, че предстоящата софтуерна актуализация, номер 8.0, на автопилота на автомобилите на компанията ще добави още възможности за сканиране на околния свят. Tesla заяви, че ще комбинира радарните сензори (добавени към превозните средства след октомври 2014 г.), заедно с обработка на изображенията от предната камера, за да се види светът по-добре.

Автомобилният производител добави радари отпред и в центъра на Tesla колите, за да се подпомогне пътуването в лоши метеорологични условия, като сняг, мъгла, прах и дъжд.

От Tesla отбелязват, че отразяващите повърхности създават проблеми на радарите, но от компанията са уверени, че ще намалят драстично проблемните резултати с предстоящата актуализация на софтуера, който създава 3D снимка на света с радарните си сензори.

Софтуерът ще се погрижи и за по-добро засичане на неподвижни обекти (като улични знаци). Илон Мъск вярва, че актуализацията ще намали произшествията с 50 процента. Въпреки това той предупреждава, че автопилотът не е безупречен. "Перфектната безопасност е наистина невъзможна цел. Истината е в подобряването на системите за безопасност", обяснява той.

Невнимателните шофьори ще бъдат „санкционирани“ от софтуера, ако не държат ръцете си на волана. Това ще стане чрез засичане на позицията на ръцете на водача, които, ако не са на волана, системата ще праща звукови сигнали три пъти на час. Ако водачът не се съобрази с предупрежденията, автопилотът ще бъде деактивиран и за да бъде включен отново, ще трябва да отбиете от движението и да спрете на паркинг.

Актуализацията може да бъде достъпна в следващата седмица или две. От компанията са на мнение, че "ще се подобри не само безопасността, но и комфортът и усещането от автопилота".

 

Прочетете и това: Въпреки защитата на Tesla две Model S коли са били откраднати от началото на месеца