След като едноименната компания обяви поредица от нови подобрения по колите си, сега Tesla Model S официално е третата най-бърза кола в света с ускорение от 0 до 100 км/ч само за 2.5 секунди, предава The Verge.

Единствените модели, които имат по-добър показател в това отношение, са Ferrari LaFerrari и Porsche 918 Spyder, но и двете са суперколи, струващи милиони долари.

Това подобрение при Tesla става благодарение на нова батерия с капацитет 100 kWh, която вече е налична за Model S и Model X. Тя повишава ускорението и на Model X, която може да вдигне 100 км/ч за 2.9 секунди, а не за 3.2, както бе досега. Батерията се отразява положително и на максималния път, който колите могат да изминат с едно зареждане - той вече е малко над 500 километра.

Разбира се, 100 kWh опцията се отразява и на цената. Model S P100D ще започва от 134 500 долара, което е увеличение с 9500 долара спрямо по-стария модел. Model Х с новата батерия пък почва от 135 500 долара. Първоначално наличността на батериите ще е ограничена, но компанията се надява, че скоро ще повиши производството.

Виж още: Тази концепция на Maybach ни показва как изглежда бъдещето на луксозните коли

 

Тагове: