Тази седмица Samsung проведе годишната среща на своите акционери в Южна Корея и потвърди, че тази година няма да видим телефон с марката Galaxy Note. Причина за това са сериозните проблеми в производството на полупроводници в глобален план, което означава, че има по-голямо търсене за тези чипове, отколкото е наличното предлагане. Все пак Samsung не иска да се отказва от популярната серия Galaxy Note, но необичайната ситуация с чиповете означава, че моделът може да се завърне най-рано следващата година, и то във все още неопределен момент.

Заедно с TSMC, Samsung e един от най-големите производители в света, но поредица от събития, започвайки с коронавирус пандемията, доведоха до значителен дисбаланс в търсенето и предлагането. За да стане по-трудна ситуацията, големият завод на компанията в Остин, щата Тексас, затвори през февруари заради бурите, които причиниха авария в енергийната мрежа, и все още не е започнал да работи на пълен капацитет.

Анализатори пък прогнозират, че отсъствието на телефони от серията на Galaxy Note ще доведе до спад от 5 процента в продажбите на компанията, но ще има по-голямо отражение върху нейните приходи, тъй като Galaxy Note телефоните са едни от най-скъпите в мобилния каталог на Samsung.

Снимка: Samsung

Виж още: Защо падат сателитите на SpaceX?

 

Тагове: