Бил Гейтс вече е любимата мишена за разпространяващите дезинформации за коронавируса според данни, събрани от New York Times и Zignal Labs. Теории за конспирации, свързващи Гейтс с вируса, са били споменати 1,2 милиона пъти по телевизията и социалните медии от февруари до април - 33 процента по-често от втората най-популярна теория на конспирацията, свързваща 5G с COVID-19, според Zignal Labs. Споменаванията достигат максимален брой от 18 хиляди на ден през април.

Измамите, насочени към съоснователя на Microsoft, са навсякъде - в YouTube, Facebook и Twitter. New York Times откри 16 000 публикации във Facebook тази година, които са харесани и коментирани близо 900 000 пъти. 10-те най-популярни видеоклипа в Youtube, разпространяващи дезинформация за Гейтс и вируса, бяха гледани почти пет милиона пъти през март и април. Разпространените лъжи са вариращи от това, че той създава COVID-19, за да печели от ваксина, или че е член на заговор за унищожаване на човечеството и/или прилагане на глобална система за наблюдение.

Речта на Бил Гейтс от 2015 г., когато той предупреждава, че най-голямата заплаха за човечеството е инфекциозно заболяване, а не ядрена война, получи 25 милиона нови мнения през последните седмици. Според New York Times антиваксъри и членове на конспиративната група QAnon твърдят, че видеото е доказателство за тайния план на Гейтс да използва пандемията за лична изгода.

Гейтс отдавна е откровен критик на президента Тръмп. В сряда той сподели, че решението на Тръмп за СЗО е "толкова опасно, колкото звучи". Гейтс също разкритикува администрацията в неотдавнашно свое изказване: "Няма съмнение, че САЩ са пропуснали възможността да изпреварят новия коронавирус".

Марк Сузман, главен изпълнителен директор на Фондация "Бил и Мелинда Гейтс", заяви пред NYT, че е "смущаващо, че има хора, разпространяващи дезинформация, когато всички трябва да търсим начини за сътрудничество".

Виж още: Още една причина да си останеш вкъщи – новият брой на GoGuide идва директно на дивана ти