Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс ще задели до 100 милиона долара за усилия за контрол на текущата епидемия от коронавирус.

Това включва 10 милиона долара, които фондацията вече е поела като ангажимент и ще насочи към различни учреждения за реагиране.

До 20 милиона долара ще бъдат отделени за органите на общественото здравеопазване в Африка и Южна Азия, които фондацията смята за висок риск поради високите концентрации на хора, живеещи в крайна бедност там. Фондацията отбеляза в своето изявление, че избухването на грип H1N1 (свински грип) през 2009 г. непропорционално засегна хората, живеещи в крайна бедност.

Страните с ниски и средни доходи са склонни да бъдат по-драматично засегнати от пандемиите, съобщи институтът Брукингс през 2017 г., отбелязвайки, че тези държави са получили ваксини много по-късно от богатите страни по време на епидемията от свински грип през 2009 г.

Други части от дарението на фондацията ще бъдат насочени към изследване на ваксини, лечение и диагностика на вируса, както и към подобряване на усилията за откриване, изолиране и лечение на хора, заразени с вируса.

Този щам на коронавирус, на който е даден научния символ 2019-nCoV, бе открит за първи път в Ухан, Китай. Световната здравна организация обяви избухването на коронавирус в Ухан за извънредно положение за общественото здраве на 30 януари.

Виж още: 5 гейминг продукта, с които ще удвоиш фраговете си