Цената на биткойна скочи до невероятни нива и мнозина се питат какво се крие зад този феномен, както и докога ще издържи този сапунен мехур, обвил най-популярната криптовалута?

В последните дни биткойн преодоля няколко знакови стойности – първо 12 000 долара на 5 декември, а на 6 и 7 декември курсът на криптовалутата превиши съответно 13 и 16 000 долара. Вчера пиковата стойност на биткойн днес достигна 18 353 долара, по данни на услугата CoinmarketCap. Впоследствие курсът на биткойн падна и към момента е около 16 163 долара.

Всъщност, цената на биткойна върви нагоре през цялата 2017 г., когато се разрази дебатът дали кибервалутата, чиято обща стойност мина 200 млрд. долара, трябва да се счита за легитимен финансов актив. Той получи огромен тласък, когато CME Group Inc., най-големият борсов оператор в света, заяви, че планира да въведе фючърсни договори, обвързани с цифровата валута, до края на годината. Това направи и Square Inc., след като позволи на някои потребители на приложението си Square Cash да го използват, за да купуват криптовалута.

От първия бум на биткойна има сериозен хор от критици, които наричат възникването му просто „сапунен мехур“ и твърдят, че валутата няма вътрешна стойност. Трудно е да се предскаже кога ще се случи това, но имайки предвид, че централните банки вече затягат своята парична политика, ликвидността малко по малко ще започне да се изчерпва, в банковата система ще има по-малко пари, съответно обслужването на дълговете ще стане по-скъпо и бизнесите ще станат по-песимистични за бъдещето

Предприемачите в тази област казват, че съсредоточаването само върху цената на биткойна е късогледство, защото същинската му стойност е доказателството за концепцията за нов вид платежна система, която не зависи от трети страни, като правителства, големи банки или компании за кредитни карти. Те са на мнение, че единственият начин да няма срив, е биткойнът в близките няколко години да стане международен финансов стандарт и например да измести долара.

Вчера се заговори доста и за "българската следа" при биткойните, след като редица чуждестранни медиии тиражираха новината, че властите у нас са иззели биткойни за милиарди долари. Българската спецпрокуратура обаче отрича това.

Според нея, търговията с криптовалута не е престъпление и поне към този момент това не е криминализирано никъде по света.

"Категоричното към този момент е, че няма биткойни, а дали са търгувани – това е в процес на изясняване", добави шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев, цитиран от Mediapool.bg, без обаче да уточни дали по делото са изземвани пароли, без които въпросните биткойни са недостъпни за притежателите им.