Криптовалутата биткойн продължава своя сензационен възход и най-сетне е част от финансовата действителност на Уолстрийт.

Тя направи първи стъпки на едната от двете борсови платформи в Чикаго в неделя вечерта и в края на търговията на фючърси достигна стойност от 18 010 долара.

Биткойн се предлага с борсовия символ ХВТ и почти веднага бе отчетен силен трафик, който блокира достъпа до борсовия сайт през първите 20 минути на търговията. Около 1694 договора бяха сменили притежателите си към ранните часове на днешния ден.

В момента търговията с биткойни се ръководи главно от отделни инвеститори, които са склонни да рискуват да купуват на предимно нерегулирани пазари. Тази чикагска борса вече дава легитимност на биткойна, като признава, че е актив като всички останали (долари, евро, нефт, газ, соя), който може да се обменя, коментират експерти. Първите сделки на добре утвърден финансов пазар трябва да успокоят страховете от балон и да донесат определена стабилност на виртуалната валута в дългосрочен план, надяват се още професионалните търговци.

От началото на декември криптовалутата почти е удвоила цената си, но през последните дни се наблюдаваха резки колебания в двете посоки.