Стръмният път надолу за биткойна продължава. Криптовалутата падна под 7000 долара за пръв път от миналия ноември насам.

В същото време на 8 декември криптовалутата достигна исторически връх с повече от 23 процента и отбеляза стойност от 18 000 долара. Πpeз янyapи обаче биткойнът зaпиca нaй-лoшия cи мeceчeн cпaд oт пocлeднитe близo пет гoдини.

Опасенията за нарастващите регулации и дори забраната за търговия на отделни пазари продължава да водят цените на криптовалутите надолу.

Междувременно банките във Великобритания и САЩ обявиха, че въвеждат забрана за покупка на биткойн и други криптовалути с кредитни карти заради опасения, че силен спад на стойността им може да доведе до невъзможност на клиентите им да изплатят дълговете си. Забраните идват на фона на редица нови регулации, влезли в сила на пазарите за виртуални валути в Китай и Южна Корея. В САЩ се повдигна и въпрос за разследване на платформите за търгуване с криптовалути, много от които оперират в "сива зона". Предложението беше отправено директно към Конгреса.

Решението на Facebook отпреди дни за налагане на забрана в нейната социална мрежа на реклами, свързани с търговията на криптовалути, също оказва негативно влияние върху курса. 

Криптовалутите, следени от Coinmarketcap.com, са загубили над 500 млрд. долара в пазарна стойност от началото на януари. Не трябва да забравяме обаче, че преди една година биткойн се търгуваше за около 1000 долара. Именно толкова непредвидима е криптовалутата, а със затягането на регулациите, можем да очакваме сегашният спад да продължи.