Бразилският регулатор за защита на потребителите глоби Apple за това, че не включва зарядно устройство в кутията на iPhone 12. Глобата от еквивалента на два милиона долара е за подвеждаща реклама, нечестни условия на използване и продажбата на устройство без начин за зареждане в кутията. Това не е първият път, когато бразилските власти задават въпроси на Apple за тази политика. През ноември държавната агенция обвини Apple, че не е демонстрирал никакви ползи за околната среда в резултат на това си решение.

Разбира се, в случая огромно значение има и цената на iPhone. Докато в САЩ iPhone 12 mini струва 729 долара, в Бразилия същият модел е 1200 долара. Когато през 2019 г. Apple пусна iPhone 11, неговата начална цена бе 799 долара, докато в Бразилия той отново струваше около 1200 долара. Обезценяването на бразилския реал и пандемията допълнително вдигнаха стойността на щатския долар спрямо бразилската валута. Въпреки това Apple не е отговорил на повдигнати от регулатора въпроси като това, дали цената на iPhone 12 е намалена след изваждането на зарядното и дали по този начин са произведени по-малко бройки зарядни устройства.

Допълнителни обвинения са повдигнати за отказа на Apple да поправи някои телефони след проблеми, свързани с вода.

„Apple трябва да разбере, че ние имаме закони институции за защита на потребителите, и трябва да ги уважава“, казва регулаторът. 

Снимка: 9to5mac

Виж още: Екраните на Galaxy Z Fold 3 стават по-малки, а гъвкавите устройства на Xiaomi – повече