Днес имаме щастието да ви съобщим една страхотна новина, а именно, че VoIP приложението Viber, което работи на смартфони, работещи с Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone, Bada и компютри под управлението на Windows, OS X и Linux, ще се управлява от българин. Новият генерален директор на Viber приложението за Централна и Източна Европа се казва Атанас Райков, а новината беше съобщена от Марк Харди, главен маркетингов директор на Viber.

„Наблюдаваме изключителен ръст в държавите от Централна и Източна Европа и искаме да надградим постигнатото, като въведем локализирана маркетингова стратегия и съдържание за милионите потребители на Viber в региона”, каза Марк Харди.

В момента Viber има повече от 600 милиона уникални потребители в света. Централна и Източна Европа се нареждат в топ три на регионите в света. Разширяването на бизнеса е част от стратегията на Viber за увеличаване и утвърждаване на  потребителите си в региона, като използва специално разработен маркетинг подход. 

Атанас Райков има десетгодишен опит във Виваком, където е отговарял за търговската стратегия за мобилните услуги и услугите с добавена стойност на компанията. Освен това той има и ключова роля за разрастването и затвърждаването на местната екосистема за стартъп бизнеса в страната – с фокус върху мобилните услуги. Той ще трябва да работи, за да увеличи успеха на Viber в Централна и Източна Европа.

Още по приятната новина за нас е, че първоначалните усилият ще са съсредоточени над България, Гърция, Сърбия и Унгария. Това са водещи пазари от гледна точна на статистика и потенциала за развитие на 27-милионната база от потребители в региона.

Като част от стратегията си на взаимодействие с потребителите Viber постоянно създава нови и развлекателни функции за тях – от разнообразни забавни колекции от дигитални стикери до дискусии в реално време - Public Chats, които дават възможност на потребителите да следят и взаимодействат с известни имена от шоу бизнеса, спорта, музиката и други. Локализирането на съдържанието е важна част от стратегията за разрастване на компанията. Затова Райков ще работи върху създаването на партньорства на местно ниво, които да отговарят на нуждите на местната публика и които да постигнат целта на Viber да предоставя възможност на потребителите си да споделят по най-лесен и достъпен начин положителните моменти в техния живот всеки ден. 

 „Само за няколко години Viber се утвърди като услуга благодарение на високото качество продукти, които предлага, и като марка с приятелско отношение”, заяви Атанас Райков. „Очаквам да допринеса за увеличаването на популярността на Viber в държавите от Централна и Източна Европа, като  работим върху популяризирането на всички функции, които компанията предлага, както и да намеря подходящи партньори, с които да създадем интересни изживявания за местните потребители.”


Прочетете още: Google представи новите интерактивни циферблати за Android Wear часовниците