Канадското правителство иска всеки един жител на страната да разполага с поне 50 Mbps скорост за сваляне на файлове от интернет.

С решение на местния телекомуникационен регулатор Канада припозна нуждата от задължителен високоскоростен интернет достъп, който вече е определен като "основна телекомуникационна услуга", до която право на достъп има всеки гражданин. Досега само фиксираните телефонни линии бяха получили такъв статут. Решението е подкрепено и със заделянето на бюджет от 750 милиона долара, които трябва да отидат за изграждане на интернет мрежи в отдалечените райони на просторната страна.

"Бъдещето на икономиката, просперитета и обществото ни налагат да си поставим амбициозни цели и да свържем всички канадци", казва председателят на комисията Жан-Пиер Блас, цитиран от The Verge.

Като част от виждането за базовата нужда от бърз интернет комисията налага и изискване за минимална даунлоуд скорост от 50 Mbps. Според регулатора около два милиона канадски домакинства все още нямат достъп до подобна скорост. Амбициозната цел е до 2021 г. над 90 процента от населението да имат осигурен бърз интернет достъп.

Виж още: Google намали цената на годишния абонамент за Google Drive