Проследяването на местоположението отново е в новините, но реално то никога не е изчезвало. Без значение какво се прави за защита на данните ви и без значение кой се опитва да ви помогне да ги защитите, винаги се намира начин те да бъдат събрани и продадени.

Най-новият пример включва пациенти, посещавали клиниките за аборти на организацията Planned Parenthood, като данните за местоположението им са се събирали чрез приложенията, инсталирани на телефоните им от компания, наречена SafeGraph. Оказало се, че SafeGraph продава тези данни на всеки, който желае да ги купи, срещу 160 долара на седмица. 

Също така изглежда, че няма начин тази практика да бъде преустановена - както Google, така и Apple положиха усилия, без да постигнат значими резултати. Единственият начин да спрете някой да знае къде сте били, е да оставите смартфона си у дома.

Google се опитаха да ограничат приложенията да проследяват потребителите им, въвеждайки наистина добра система за еднократни разрешения. Единствената подробност е, че разработчиците отбелязват, че току-що изтегленото приложение няма да работи, освен ако не му дадете разрешения, които да заобикалят въпросната система.

Като допълнение Google се постараха да приложат някои рестрикции по отношение на събирането на данни на заден план. Технологичната компания дори премахна приложението на SafeGraph от Play Store, което означава, че всяко друго приложение, което използва неговия SDK, вече не се хоства в Google Play. В отговор SafeGraph изградиха система, в която разработчиците могат сами да събират данните и да ги продават директно на тях.

Apple приложиха дори по-строги ограничения на разработчиците си, но "дилърите" на данни не се отказват лесно и се опитват да заобиколят всеки ход, за да получат данни за местоположението.

В крайна сметка всяка интелигентна джаджа - от най-добрия телефон, през до часовника ви до информационно-развлекателната система в колата ви - вероятно може да проследи всяко ваше движение. Така че обръщайте повече внимание на приложенията и исканите от тях разрешения. 

Снимка: Pikrepo

Виж ощеОтново свързаха мобилните телефони с болестта на Алцхаймер