Оказва се, че нашите мобилни телефони може да имат нещо общо с болестта на Алцхаймер според ново проучване, публикувано в списанието Current Alzheimer Research.

Според прессъобщение за изследването повечето учени са съгласни, че болестта на Алцхаймер се причинява от излишно натрупване на калций в мозъка. А импулсните електронно генерирани електромагнитни полета (EMП), излъчвани от мобилни телефони, според проучването може да причиняват или влошават натрупването на калций.

Изглежда, че животинските модели подкрепят тази теория, според документа.

„ЕМП действат чрез пикови електрически и променящи се във времето магнитни сили в наносекундна времева скала“, казва в съобщението Мартин Пал от Вашингтонския държавен университет, който е автор на изследването. „Всяко от тях може да доведе до върховния кошмар – изключително ранно начало на болестта на Алцхаймер.

Съобщението за пресата използва още по-силен език.

„Много млади хора, които са изложени на радиация от мобилен телефон или Wi-Fi в продължение на много часове на ден, могат да развият цифрова деменция“, се казва в него.

Според Асоциацията на Алцхаймер повече от 6.5 милиона американци на възраст 65 и повече години живеят с болестта на Алцхаймер. Седемдесет и три процента са на 75 или повече години и броят на диагнозите расте бързо всяка година. До 2050 г. броят на хората на възраст 65 и повече години с болестта на Алцхаймер може да достигне почти 13 милиона, което е почти два пъти по-високо от днес.

Но където и да се появи, болестта на Алцхаймер убива. Един от всеки трима възрастни хора умира от това състояние или друга деменция, казват от асоциацията.

Това също не е първият път, когато ЕМП се свързват със здравословни проблеми. Докато Националният институт по онкологични заболявания казва, че някаква връзка между ЕМП и този тип заболявания е малко вероятна и че нормалните количества ЕМП не засягат хората, Healthline твърди, че има и други по-чести проблеми, с които е свързано, включително раздразнителност, главоболие, безсъние и други сродни симптоми.

Всяка връзка между болестта на Алцхаймер и мобилните телефони все още е доста незначителна, но е интригуваща и зловеща, като се има предвид колко широко разпространени са мобилните устройства — достатъчно, за да наложи допълнителни изследвания.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Възможно ли е микроскопични роботи да се борят с болестите