Изкуственият интелект добавя дългосрочна памет към своите трикове. Както ChatGPT, така и Gemini AI на Google ще запомнят разговорите ви с техните чатботове с генеративен изкуствен интелект, макар и по различни начини. И в двата случая това е напомняне за потребителите да внимават какво казват на тези системи.

В миналото ChatGPT е възстановявал разговорите при приключване на взаимодействието, което е помагало при опасенията за неприкосновеност на личния живот, но е оказвало отрицателно въздействие върху всякакви опити чатботът да се превърне в цифров асистент (необходимостта да му напомняте всеки път, че например сте алергични към миди, когато търсите място за хранене, може да стане уморителна). Сега OpenAI заявява, че ще позволи на ChatGPT да запомня лични данни.

Засега функционалността на паметта е само тестова. Можете да помолите ChatGPT да си спомни конкретен факт или чатботът ще записва подробности, които смята за важни. В момента функцията се разпространява сред малка част от потребителската база. Компанията твърди, че ще сподели плановете си за по-широко разпространение през следващите седмици.

"Запомнянето на нещата, които обсъждате във всички чатове, ви спестява необходимостта да повтаряте информацията и прави бъдещите разговори по-полезни", се казва в публикация в блога на OpenAI. "Спомените на ChatGPT се развиват заедно с вашите взаимодействия и не са свързани с конкретни разговори."

Функцията на паметта не е задължителна и потребителите могат да я изключат в настройките по всяко време. Можете също така да инструктирате ChatGPT да забрави неща, които преди това сте поискали да запомни.

Междувременно Gemini може и да не може да включи нещата, които сте му казали преди, в бъдещи разговори, но в актуализация на политиката си за поверителност от 8 февруари Google уведоми потребителите, че разговорите между хората и изкуствения интелект могат да бъдат съхранявани в досието до три години дори ако изтриете тази информация от приложението.

"Разговорите, които са били прегледани или анотирани от човешки рецензенти (и свързаните с тях данни като вашия език, тип устройство, информация за местоположението или обратна връзка), не се изтриват, когато изтриете дейността си в Gemini Apps, тъй като се съхраняват отделно и не са свързани с вашия акаунт в Google. Вместо това те се съхраняват за период до три години", се казва в политиката.

Google отбеляза, че не продава личната информация на потребителите и използва автоматизирани инструменти за премахване на информация, идентифицираща потребителите. Все пак компанията предупреждава потребителите да внимават какво казват, като стига дотам, че подчертава този ред с удебелен шрифт в своята политика: "Моля, не въвеждайте конфиденциална информация в разговорите си или каквито и да било данни, които не бихте искали рецензентът да види или Google да използва за подобряване на нашите продукти, услуги и технологии за машинно обучение".

Снимка: Unsplash

Виж още: 76 от 100-те най-играни игри в Steam вървят на Steam Deck