Автогигантът Stellantis е последният производител, който се ангажира да използва NACS (Северноамерикански стандарт за зареждане) на Tesla. Компанията бе последният останал бастион сред големите производители на автомобили, съпротивляващ се на идеята, което означава, че NACS се превръща в истински общ стандарт.

Според съобщение за пресата електрическите автомобили от марките на Stellantis (които включват Dodge, Chrysler, Fiat, Ram, Jeep и Alfa Romeo) ще започнат да използват конектора NACS в избрани модели през следващата година. Автомобилният производител ще предложи и адаптер за съществуващите автомобили, което означава, че водачите ще могат да зареждат, използвайки портове NACS или комбинирана система за зареждане (CCS).

Stellantis твърди, че възприемането на NACS се основава на ангажимента му заедно с шест други автомобилни производители да изгради мрежа от над 30 000 точки за бързо зареждане по магистралите и в градските райони в Северна Америка до 2030 г. Тези станции ще поддържат NACS и CCS.

Производителят на автомобили се присъедини към компании като Volkswagen, GM, Volvo, Polestar, Mercedes, Honda, BMW и Lucid, които подкрепят NACS. Операторите на мрежи за зареждане на електромобили ChargePoint и Electrify America също обещаха да приемат NACS, след като Tesla отвори конектора за други компании в края на 2022 г.

Снимка: Unsplash

Виж още: Създадоха синтетични организми, които могат да се възпроизвеждат