Цели 76 от 100-те най-играни игри в Steam са напълно съвместими или могат да се играят на Steam Deck - важен етап, който показва, че поне разработчиците са ентусиазирани от портативния гейминг компютър на Valve. Това вероятно означава, че нещата се развиват добре и от страна на играчите, щом всички тези хора виждат такъв голям избор.

Блогът за игри с Linux Boiling Steam пръв забеляза, че от 97-те игри в топ 100 - премахвайки Wallpaper Engine, Soundpad и Source SDK Base 2007 - 73 са играеми или проверени на Steam Deck. Следващите три игри, които допълват тази стотица - Squad, Slay the Spire и Brotato, се справят чудесно на преносимата система.

Това прави много добър резултат от 76 от 100. Така или иначе тези игри са оценени или като Проверени, което означава, че Valve смята, че работят безупречно, или като Играеми, което означава, че работят с една или две уговорки - например повдигане на екранната клавиатура за въвеждане на текст или лошо мащабиране на интерфейса.

Голямото изключение обаче е доста голямо: тези 21 игри от топ 100, които не работят в Steam Deck, са там най-вече защото са по-стари, ключови, много играни игри, в които е включен обширен софтуер за борба с чийтовете, който просто не съществува в Linux. Става дума за игри като PUBG, Destiny 2, Rainbow Six Siege и собствения Steam хит Rust, да не говорим за MMO като Black Desert. Осигуряването на работа на техните античийтове е просто технически ангажимент, за който разработчиците не са заинтересовани да намерят време да поправят.

И все пак, тъй като тази платформа се разраства и все повече хора се интересуват от нея, ще се появяват все повече хардуерни оптимизации. Тъй като знаем, че Steam Deck 2 няма да се случи скоро, а дори Valve инвестира време в неща като трасиране на лъчи и обемни ефекти. Също така е все по-вероятно бъдещите игри от тези по-големи разработчици да обмислят превръщането на поддръжката на избраната от Deck операционна система в приоритет.

Снимка: Unsplash

Виж още: Steam няма да работи с Windows 7/8/8.1, считано от 2024

 

 

 

Още от Play