Очаква се Samsung да включи процесора за мобилни приложения на MediaTek в своята първокласна гама смартфони. Досега компанията е използвала чипове на MediaTek за бюджетната серия Galaxy A на ограничена база. Това означава, че Exynos, който се произвежда от собствения отдел на Samsung, ще загуби повече позиции на пазара на SoC.

Samsung обмисля да инсталира мощен чип на MediaTek в Galaxy S22 Fan Edition (FE) и Galaxy S23, които ще бъдат пуснати през втората половина на 2022 г. Очаква се да използва SoC на MediaTek за около половината от смартфоните Galaxy S22 FE и за смартфоните Galaxy S23, които ще се продават в Азия.

Към момента Samsung използва чипове с марките Qualcomm и Exynos за своята първокласна гама смартфони. За смартфони от среден и нисък клас чипове Mediatek бяха частично използвани за понижаване на единичните цени и повишаване на ценовата конкурентоспособност. Така че това ще бъде първият път, когато процесор Mediatek захранва премиум смартфоните на Samsung.

През 2021 г. делът на MediaTek от глобалния пазар на мобилни чипове възлиза на 26.3% - на второ място след Qualcomm с дял от 37.7% според данни на фирмата за пазарни проучвания Strategy Analytics. Apple и Samsung Electronics следват с 26.0% и 6.6% съответно.

MediaTek се открои на пазара на SoC за смартфони със средна и ниска цена под 400 долара. През 2021 г. 95% от общите доставки на мобилни чипове бяха за смартфони със средна и ниска цена. Въпреки това следващото поколение премиум мобилен чип Dimensity 9000 на компанията, който беше пуснат в началото на 2022 г., получи положителни отзиви, насърчавайки компанията да се насочи активно към пазара на мощни чипове.

MediaTek начерта план за увеличаване на пазарния си дял в Съединените щати, Корея и Европа извън китайския пазар на смартфони. Компанията поддържа позиция № 1 на китайския пазар повече от пет години, но делът ѝ остава около 10% в останалата част от пазара. Поради тази причина MediaTek настоява да зареди своите чипове в смартфони на Samsung, който е производител на смартфони №1 в света, като начин да разшири пазарния си дял.

От друга страна на Samsung е трудно да популяризира използването на собствените си Exynos модели. Samsung Galaxy S22, пуснат в началото на 2022 г., работи с чип Qualcomm вместо Exynos.

Снимка: MediaTek

Виж ощеSamsung може да изненада всички с телефон, захранван с Dimensity 9000