Авторитетният финансов ежедневник Wall Street Journal публикува годишната си класация за възнаграждението и бонусите на изпълнителните директори на компаниите от S&P 500. От нея личи един любопитен факт – изпълнителният директор на Apple Тим Кук е едва на 171-во място, при положение че ръководената от него компания е на 1-во място по стойност.

S&P 500 подрежда американските компании по пазарна капитализация, като Apple е на 1-во място със стойност от два трилиона долара, която възлиза на почти 6 процента от общата стойност на първите 500 компании. Това обаче не е отразено в заплащането и бонусите, които Тим Кук получава.

Общият пакет възнаграждение на Тим Кук за 2020 г. е на стойност 14.7 милиона долара, което е съвсем малко над средните 13.4 милиона долара за топ 500. Нещо повече, в година, когато възвръщаемостта на акциите на Apple е 109 процента, възнаграждението на Тим Кук е нараснало със скромните 28 процента.

Най-добре платеният CEO към момента е основателят на Paycom софтуера Чад Ричисън, който е получил над 200 милиона долара, а общо 7 директори имат бонус пакети за над 50 милиона долара за 2020 г. в сравнение със само два за 2019 г. Някои от компаниите, изплатили крупните суми, са преки печеливши от пандемията като гейм гиганта Activision/Blizzard и компанията за биотехнологии Regeneron.

Въпреки всичко Тим Кук изглежда доста добре платен в сравнение с Илон Мъск, който е на последно място в списъка с 0 долара възнаграждение за 2020 г., или пък Стив Джобс при завръщането му в Apple, когато той прие заплата от 1 долар на година като израз на доверието си в компанията.

Снимка: 9to5mac

Виж още: Google Smart TV ще поддържа и режим "глупав телевизор" за тези, които не обичат модерните технологии