Стрийминг платформите заемат все по-значимо място в дните ни и съответно - в месечните извлечения от кредитните ни карти. За това не е никаква изненада, че зловредните атаки започват да се целят именно в тях. За наш късмет компании като Check Point Research следят за нашата сигурност и откри, че приложението FlixOnline се “маскира” като официално Netflix приложение и подмамва потребителите в WhatsApp с обещания за двумесечен безплатен абонамент. 

След като жертвата кликне, тя бива пренасочена към сайт, на който да въведе данните от кредитната си карта. Специалистите от Check Point Research обясняват, че в конкретния случай това не се дължи на специфична уязвимост на WhatsApp, защото зловредният софтуер разчита на “наслагване” на прозорци - т.е. заредената страница изглежда почти като тази на Netflix. Типично за malware атака, FlixOnline изпраща съобщение до всички контакти, гласящо: “2 Months of Netflix Premium Free at no cost For REASON OF QUARANTINE (CORONA VIRUS)* Get 2 Months of Netflix Premium Free anywhere in the world for 60 days. Get it now HERE https://bit[.]ly/3bDmzUw”.  
Както може да се очаква, линкът просто си търси нова жертва, която да го кликне.  
Специалистите коментират, че приложението вече е премахнато от PlayStore, но това няма да му попречи да се завърне под нова форма. Фишинг атаките зачестяват все повече, като това поставя нови предизвикателства пред големите технологични компании като Google, Apple, Facebook и др.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Тези Android и iOS приложения бъркат дълбоко в джобовете ни без знанието ни

Тагове: