Командният интерпретатор Bash става част от Windows 10. Тази новина съобщи Кевин Гало от Microsoft по време на Build 2016 в Сан Франциско. „Bash идва в Windows. Да, истинският Bash идва за Windows“, обяви той от сцената, с което предизвика бурни аплодисменти от публиката. Новата функционалност ще бъде част от летния Anniversary Update на Windows 10.

Специалното в случая е, че не става дума за виртуална машина или кроскомпилиран инструмент, а за изцяло native поддръжка на Bash. Гало обясни, че това е софтуер, който компанията пуска в партньорство с Canonical и ще е наличeн за сваляне от Windows Store. От години подобна функционалност съществува за Windows, но досега това беше възможно само чрез софтуер на трети страни. С новото партньорство между Canonical и Microsoft разработчиците ще получат много по-удобни и гъвкави инструменти, с които да работят, както и всички други предимства на native софтуера.

Това е само един от ходовете на Microsoft в подкрепа на цялостната стратегия за това Windows да бъде възможно най-отворена система, която да дава възможност на разработчиците да програмират за всяка платформа, която си изберат.

Вижте повече за Anniversary обновлението на Windows 10