Американският президент Доналд Тръмп си направи профил в Triller – конкурент на приложението за видео споделяне TikTok, което той иска да забрани в САЩ. Профилът на Тръмп в Triller има вече над 3500 последователи, а първото му видео е гледано над 590 000 пъти.

Въпросното видео показва президента на фона на аудиоклипове с изказвания като I’m a professional at technology и Nobody can do it like me. По-късно той качи два клипа в Triller, които имат подчератано политически характер и критикуват неразумния избор на Джо Байдън за кандидат на демократите за президент.

Triller всъщност е две години по-старо от TikTok приложение, след като се появява през 2015 г. и съсобственикът на приложението Раян Кавана го определя като „версия на TikTok за възрастни“. Докато администрацията на Тръмп води своя кръстоносен поход срещу TikTok в последните седмици, Triller е сред подобните приложения, които отчитат рязък скок в броя на своите потребители. Само през юли приложението е свалено над 700 000 пъти.

Последното решение на Тръмп е да даде на китайската компания ByteDance 90 дни, за да продаде TikTok бизнеса си в САЩ. Към момента като потенциални купувачи се спрягат имената на Twitter и Microsoft, въпреки че самият Бил Гейтс изрази несъгласие с подобно решение. 

Снимка: shutterstock

Виж още: Бъдещето на програмирането не е безкодово

HiCast е седмичният подкаст на екипа на списание HiComm, в който разговаряме за най-интересното от света на технологиите, филмите и игрите. Слушайте епизод 2 тук: