Бъдещето на супер популярното приложение TikTok продължава да бъде неясно след американските забрани от последните седмици. За капак на всичко Wall Street Journal публикува любопитен доклад относно каква точно информация събира програмата, докато потребителите я ползват. Проучването представя детайлен анализ на версиите на програмата между 2018 и 2020 година, като според него тя не е събирала огромно количество потребителски данни.

От доста време Google твърди, че блокира достъпа до идентификационния номер на устройствата с Android за всички приложения, за да не се възползват създателите им от тази информация за облагодетелстване или шпионаж. Създателите на TikTok обаче са се възползвали от пропуск в сигурността на Android, като са следили потребителите чрез MAC адреса на устройствата им. Той служи за идентифициране на дадено устройство в мрежата и обикновено не се променя никога. Това помага на компанията да свърже даден потребителски профил с конкретно умно устройство и да го таргетира директно. За разлика от скрития рекламен идентификационен номер на Google, който компанията ползва, за да ни предлага персонализирани реклами, и който всеки лесно може да промени.

Според създателите на TikTok приложението им вече не събира MAC адреси и не следи потребителите.

Виж още: Сагата TikTok – стойността на Microsoft се вдигна със 77 милиарда, а сега и Twitter иска да закупи приложението?